czwartek, 19 marca 2015

Ser Paneer - przekąska idealna

Idealny ser do smażenia. Nie przykleja się do patelni czy rusztu, jest zwarty, a zarazem delikatny. Łagodny w smaku. Pozwala na wykombinowanie niezliczonych wariacji kulinarnych.


środa, 11 marca 2015

Ser Paneer po chińsku w try miga

Przygotowanie  mini-obiadu trawa 10 minut


  • na patelnię z klarowanym masłem wrzucamy pokrojony w paski ser paneer, pokrojone pieczarki, posiekany ząbek czosnku i pokruszoną papryczkę chilli
  • smażymy
  • dodajemy sporą garść ugotowanego ryżu
  • odrobinę curry
  • polewamy bezglutenowym sosem sojowym
  • dodajemy słodkiego sosu chilli
  • uzupełniamy posiekaną dymką i kolendrą

Smacznego!

Paneer to ser, który pochodzi z Indii. Jest zwarty, niesolony, średnio twardy, przy smażeniu nie topi się i nie przykleja do patelni. Konsystencja jak tofu. Produkowany w Niemczech, Szwajcarii, Holandii.

Przyrządzenie dania zajmuje 10 minut przy założeniu, że mieliśmy przygotowany wcześniej ryż, zabunkrowany w lodówce.

czwartek, 5 marca 2015

Prosotto po polsku

Pierwszy raz w necie taka potrawa.
Prosotto!



  • gotujemy kaszę jaglaną ( łuskane ziarno prosa) 1-2 woreczki 
  • w osobnym garnku na klarowanym maśle podsmażamy pokrojoną 1 cebulę
  • dorzucamy odrobinę posiekanego pora
  • następnie wrzucamy 2 garści kiszonej kapusty
  • dokładamy garść suszonych i pokruszonych grybów
  • podlewamy rosołkiem
  • doprawiamy kminkiem, pieprzem, odrobiną soli
  • dusimy
  • na końcu wysypujemy kaszę i mieszamy
  • jeśli nie możemy obejść się bez mięsa, to prosotto obkładamy podsmażonym boczkiem