środa, 3 kwietnia 2013

Dal - po indyjsku z polskiego grochu


W Indiach jedzony codziennie, bogaty w białka. U nas traktowany po macoszemu. Groch. Dlaczego ma nam kojarzyć się jedynie z grochówką? Groch jest tak uniwersalny, ze może być dodawany do różnych potraw, które sami jesteśmy w stanie wymyślić.
  • 2 szklanki ugotowanego grochu
  • 1 szklanka ugotowanej fasolki z mrożonki
  • 200 g mielonego mięsa
  • 1 pokrojona cebula
  • 1 pokrojony liść selera naciowego
  • 3 łyżki mleczka kokosowego (opcjonalnie)
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • przyprawy: 0,5 łyżeczki cynamonu, 2 łyżki curry tikka (lub innej), 0,5 łyżeczki kolendry zmielonej, 3 małe papryczki (opcjonalnie).
Przyprawy wrzucamy do rondla na rozgrzany olej. Dodajemy cebulę i mięso. Smażymy. Następnie dodajemy cała resztę podlewając wodą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz