poniedziałek, 4 lutego 2013

Creme Brulee

Deser, który nie wymaga dodania żadnego rodzaju mąki i skrobi. Wspaniały, delikatny, kremowy z chrupiącym płaszczykiem.
Jedynym utrudnieniem jest gazowy palnik, który musimy posiąść. Ale gwarantuję, że warto.

Składniki:

  • 400 ml słodkiej śmietany (najczęściej w kubkach po 200 ml)
  • 200 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • wnętrze 1 laski wanilii
  • brązowy cukier do posypania


Poza tym potrzebujemy:

  • miseczki żaroodporne
  • palnik gazowy
  • gaz do zapalniczek


Mieszamy śmietanę, mleko, żółtka, cukier i wanilię do momentu, aż rozpuści się cukier. Przelewamy do żaroodpornych miseczek i zapiekamy przez pół godziny w piekarniku przy 150-180 stopniach. Warto jest ułożyć miseczki na blaszce z wodą. Zapobiegamy ewentualnemu przypaleniu naszego kremu. Studzimy. Przed podaniem posypujemy brązowym cukrem, który karmelizujemy za pomocą palnika.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz